Deprem Çantasında Olması Gerekenler! Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Deprem Çantasında Olması Gerekenler! Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Türkiye jeolojik konumu sebebiyle bir deprem ülkesidir. Depreme hazırlıklı olmak hayatımız açısından çok önemli bir faktör.

Depremi engellemenin bir yolu olmasa da olası bir felakette hazırlıklı olmak hayatımızı kurtarabilir. Deprem çantası hazırlamak herhangi bir enkazda kalma durumunda oldukça önemlidir ve göz ardı edilmemelidir. Hayatta kalmamızı sağlayacak olan bir kaç parça eşyayı çantamıza koymak ve çantayı da kolay ulaşılabilir bir alanda bulundurmak ( mümkünse her odada bir tane) gerekmektedir. İsterseniz şimdi beraber deprem çantamızda bulunması gerekenleri sıralayalım.

Deprem çantası hazırlanırken hanede bulunan kişi sayısı ve evcil hayvanlarımız göz önünde bulundurulmalıdır. Öncelikle temel ihtiyaçlar (su, gıda, iletişim araçları ve kıyafet) konulmalı, ardından diğer eşyalar da eklenmelidir.

Kimlik kartı, banka hesap verilerinin olduğu belgeler, evcil hayvanınızın karnesi, ehliyet gibi önemli belgelerin fotokopisi

Kişi başına 3L su

Bozulmayan ve tarihi uzun vadeli olan besinler. ( Konserve gıda, yüksek vitaminli ve tok tutucu besinler.)

Ağrı kesici, grip ilaçları ve aile bireylerinden birinin devamlı kullanması gereken bir ilaç varsa o ilaçlar

Power bank, şarj aleti

Termal baddaniye. Hem yer kaplamadığı hemde ısıyı en iyi yöneten ürün olduğu için önemlidir

Mevsime uygun giysiler

Çorap ve iç çamaşırı

Hijyenik ped

Temizlik kiti, dezenfektan, ıslak mendil

Düdük

Fener

Pil

Uyku tulumu

Çadır

Çakı, makas gibi aletler

Bir miktar nakit para

Evcil hayvanınız için kuru mama, su ve tasma

Bebeği olan aileler için hazır mama, bebek bezi, bebeklere uygun ilaç ve ıslak mendil.

Çocukların ve bebeklerin psikolojik sağlıkları için oyuncak.

Deprem çantalarının nerde olduğunu ailedeki bütün bireylerin bilmesi önemlidir. Kolay ulaşılabilir bir yerde olması çok önemlidir. İçindeki gıdaların tarihinin geçmesi durumuna karşın kontrol edilmeli ve tarihi yaklaşan gıdalar değiştirilmelidir. Depreme nerede ve ne zaman rastlayacağımız belli olmadığı için konakladığımız başka evlerimizde, iş yerimizde ve arabamızda da bulunması önemlidir.

Belirttiğimiz bütün eşyaları temin edemesek de elimizden geldiğince deprem çantamızı tamamlamaya çalışmalıyız. Çünkü deprem anını atlattıktan sonra da yardımların bize ne zaman ulaşacağını bilememekteyiz. Deprem bir doğal afettir ve tedbiri elden bırakmamak gerekmektedir. Sağlıkla kalın.