Bilgisayar Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bilgisayar Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bilgisayarlar günlük işlerimizi kolayca yapmak ve oyun oynamak için sahip olduğumuz teknolojik aletlerdir.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgisayar parçaları da oldukça gelişmiştir. Bu nedenle hali hazırda kullandığınız bilgisayarınızı değiştirmek isteyebilirsiniz. Birçok çeşit ve birçok farklı amaç üzerine üretilen bilgisayarlar bulunmaktadır. Hal böyleyken bilgisayar satın almadan önce dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Hem bütçenize hem de yapacağınız işe uygun bir bilgisayar satın almanız gerekmektedir. Şimdi yazımızın devamında bilgisayar satın alırken dikkat edilmesi gereken hususları maddeler halinde sıralayalım.

Ne Amaçla Bir Bilgisayar Almak İstiyorsunuz?

Bir bilgisayar satın alırken ne amaçla bir bilgisayar alacaksınız asıl önemli nokta burada. Örneğin oyun, grafik tasarımı, iş veya video düzenleme amaçlarından hangisine yönelik bir bilgisayar edinmeniz gerekiyor? Bu sorunun cevabını verdiğinizi varsayarak size birçok farklı tercih sebebi önerebiliriz. Bilgisayar alırken en önemli seçim kriterlerinden biri de cihazın donanım parçalarıdır. Aynı zamanda yazılım olarak yapacağınız tercih de dikkate alınmalıdır.

İşlemci

İşlemci bir bilgisayarın beynidir. Adı üzere, yapılan işlemlerin gerçekleştiği bir donanım parçasıdır. İşlemcilerde en fazla kullanılan 2 marka bulunmaktadır. Amd ve İntel işlemciler bu markaları oluşturmaktadır. İşlemci seçimi yaparken işlemcinin modeline de dikkat edilmelidir. Örneğin işlemcinin sonunda H, HQ gibi ibareler bulunuyorsa bu işlemciler yüksek performansa odaklıdır. Bu tür işlemcileri oyun, grafik tasarımı, video düzenleme gibi amaçlarla kullanabiliriz. Ancak bir işlemci modelinin sonunda yazan U harfi düşük performans ve düşük güç tüketimini ifade eder. Özellikle dizüstü bilgisayarlarda düşük pil tüketimi nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Eğer iş amaçlı ve düşük pil tüketimine sahip bir bilgisayar alacaksanız bu modeli tercih etmeniz uygun olacaktır. Elbette bu işlemciyle düşük sistem gereksinimli oyunlar oynanabilir ancak fps düşmeleri veya takılmalar olması muhtemeldir.

Ram

Ram; bilgisayarın geçici süreliğine depolama yaptığı bir donanım parçasıdır. Bu donanım parçası işlem gücü odaklı çalıştığından işlemciye yardımcı olmakta ve işlemcinin performansını doğrudan etkilemektedir. Ram bellekler okuma ve yazma oranı ile bilgisayarda ulaşmanızı gerektiren ve arka planda çalışan yazılımlara kolay erişim sağlamanıza yarar. Ne kadar yüksek bir okuma, yazma oranı varsa bilgisayar o kadar hızlı çalışmaktadır. Ancak, burada unutulmaması gereken en önemli nokta ram bellek ne kadar performanslı çalışsa bile diğer donanım parçalarının da etkin ve hızlı bir biçimde çalışması gerektiğidir. Ram belleğin hızı işlemcinin hızına etki ettiği gibi işlemcinin etkin çalışması da ram belleğin performansına direkt etki edecektir.

HDD veya SSD

HDD bilgisayarın depolama yaptığı ve verilerin saklandığı bir donanım parçasıdır. Harddisk adı ile bilinen bu donanım parçası, gelişen teknoloji ile yerini SSD diye tabir edilen akşamlara bırakmıştır. Halen daha kullanımda bulunan HDD’ler SSD formlarına göre yavaş çalışmaktadır. Aynı zamanda darbelerden, sarsılmalardan ve zamanla bozulmalardan kaynaklanan sebeplerle, SSD kullanmak daha avantajlı bir hale gelmiştir. SSD ile birlikte harddisk kullanımı da mümkündür. Bilgisayarınızın hızlı açılıp, kapanmasını veya oyunlarda, programlarda daha performans odaklı işlem yapmak için SSD kullanmanız önerilmektedir.

Monitör

Monitörler yani ekranlar, bilgisayarların olmazsa olmazıdır. LCD, amoled, ıps gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Hangisini tercih ederseniz edin burada asıl önemli konu Hertz değeridir. Hertz ekran yenileme oranını açıklamaktadır. Hertzin kısaltma adı da Hz. olarak bilinmelidir. 60 Fps bir bilgisayar ekranıyla oynanan oyunlar daha düşük ekran yenileme oranına sahip olduğu için oyunun akıcılığına doğrudan etki etmektedir. Ancak 144 Hz. bir monitörle oyunları daha akıcı oynamak mümkündür. Bu nedenle laptop veya masaüstü bilgisayar satın almadan önce, mutlaka ekran yenileme oranına dikkat edilmelidir. Daha yüksek Hz. değeri, daha akıcı oynanabilir oyun imkanı sunacaktır.

Ekran Kartı

Ekran kartları bilgisayarların görüntü işleme mekanizmasıdır. Monitöre görüntü veren donanım parçası bu parçadır. Güçlü ekran kartları görüntüyü ve 3D mekanizmaları daha kolay ve hızlı olarak işleyebilmektedir. Bu nedenle performans odaklı ekran kartları oyunlarda, video düzenlemelerinde, grafik tasarım programlarında daha iyi bir iş imkanı ve oyun deneyimi sunacaktır.

Ekran Kartlarındaki Yanılsama

Ekran kartlarında oynanan büyük bir oyun vardır. Bu oyun ekran kartının modelinin yüksek gösterilmesi ama watt değerinin düşük olmasıdır. Örnek verecek olursan GTX 1650 ekran kartının maksimum güç tüketiminin 120 watt olduğunu varsayalım. Bir başka ve yüksek model olan Gtx 3050 ekran kartının ise watt değeri 40 olsun. İki ekran kartından hangisini alırdınız? Elbette işi bilmeyen kullanıcılar gidip daha yüksek bir model olduğu için Gtx 3050 ekran kartını tercih edecektir. Ancak Gtx 1650 ekran kartı Gtx 3050 ekran kartına göre daha performanslı olarak çalışacaktır. Bu yanılsamaya kapılmamanızı ve bir bilgisayar alırken ekran kartını iyi seçmenizi tavsiye ederiz.