Kolesterolü olan dikkat etsin! Kalp hastalığı olan ağzına sürmesin!

Kolesterolü olan dikkat etsin! Kalp hastalığı olan ağzına sürmesin!

Kolesterolü olanların dikkat etmesi gereken, kalp hastalığı olanların ise ağzına sürmemesi gereken o besinle ilgili uzmanlar uyarıyor. Kalp sağlığını en çok tehlikeye atan gıdalardan birisi olarak belirtildi. İşte ayrıntıları...

Kalp rahatsızlıkları ölüm sebepleri arasında en fazla görülenlerden birisi. Kalbe giden kan akışı yağın atarlarda birikmesi ile yavaşlamaktadır. Bu da damar sertliği nedeniyle meydana gelmektedir. Dolayısıyla damar sertliğine sebep olan en büyük düşman ise kolesteroldür ve bu sebeple beslenme en fazla dikkat edilmesi gereken unsurlardandır.

KALP HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİ?

İngiliz Kalp Vakfı, özellikle kalp hastalığına yatkın olan, kolesterolü yüksek olan vatandaşlar için sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yapıyor. Doğru beslenmeyle birlikte kalp rahatsızlıklarını ve kalp rahatsızlıkları sebebiyle ölüm riskini en aza indirmek mümkün. Kilo alımı ve diyabet ile yüksek tansiyon da kalp hastalıkları için oldukça ciddi durumlardan. Bu sebeple uzmanlar özellikle iki besinin tüketilmesinde ciddi uyarıda bulunuyor.

kalp-hastalari-nelere-dikkat-etmeli.jpg

YAĞ TÜKETİMİNDE DİKKAT EDİLMELİ

Uzmanlar kalp hastalığı riskine dair yaptığı uyarılarda özellikle trans yağ ve doymuş yağlar hakkında uyarıda bulunuyor. Eğer doymuş yağın nasıl anlaşılabileceği bilinmiyorsa oda sıcaklığında katı kalması halinde doymuş yağdır. Ancak sıvı hale geliyorsa doymamış yağdır.

Öte yandan doymuş yağdan kasıt aynı zamanda bunu içeren gıdalardan da uzak durmak anlamına gelmektedir. Bunlar arsında peynir, kekler, et, sosis, salam, çikolata, turta, kruvasan, bisküvi gibi gıdalar da yer almaktadır.

KALP HASTALIĞINDA TRANS YAĞDAN UZAK DURULMALI

Diğer bir yağ çeşidi olarak trans yağlardan da uzak durulması gerektiği konusunda uzmanlar ciddi uyarı yapıyor. Özellikle bu durumda fast food gıda tüketimi en çok uzak durulması gerekenlerden. Kek, donut, dondurma, hamur işi ve margarinler de trans yağ tüketimi içermektedir.

kalp-hastalari-nasil-beslenmeli.jpg

KALP HASTALIĞI OLANLAR NASIL BESLENMELİ?

Kalp hastalığı olan kişiler için özellikle fındık, avokado, zeytin yağı ve bitkisel diğer yağlar, tohumlar, ayçiçeği, kolza tohumu en iyi besinlerdir.

Kalp rahatsızlığı olan kişiler özellikle kiloyu korumaya dikkat etmeli, düzenli egzersizler yapmalı, alkol ve sigaradan uzak durmalıdır. Ayrıca tansiyon ve diyabet problemine de dikkat etmek gerekmektedir.