Sakarya Nehri'nden İstanbul'a su getirilebilir

Sakarya Nehri'nden İstanbul'a su getirilebilir

Barajlardaki su rezervi oranının yüzde 30'a düştüğü İstanbul'da önümüzdeki dönemde beklenen yağış olmazsa , Sakarya Nehri'nden su getirilebilirken, bazı uzmanlar da ağır metal kirliliğine dikkat çekti. nehir.

Uzmanlara göre, kuraklığın devam etmesi durumunda yaz aylarında mega kentte ciddi bir su sıkıntısı yaşanabilir.

Böyle bir durumda yetkililer Melen Çayı'nın yanı sıra Sakarya Nehri'nden de su çekilmesine karar verebilir.

Öte yandan birçok uzman, yoğun kirlilik nedeniyle Sakarya Nehri'nin sularının değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti.

“Olası bir su krizine karşı Sakarya'nın suyu alternatif çözüm olarak değerlendiriliyor. Ancak bölgedeki su kaynağı ciddi şekilde kirli, üçüncü hatta dördüncü sınıf kalitede. Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, "Klorlama ile arıtma tek başına yetersiz kalacağı için ileri arıtma ve filtre uygulamaları yapmanız gerekiyor" dedi.

Yıldız, "İstanbul Anadolu yakasındaki Cumhuriyet Arıtma Tesisi ileri bir tesis ama tam kapasite çalışsa bile ne kadar ağır metal arıtılabileceğini bilmiyoruz" dedi.

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi uzmanları tarafından Sakarya Nehri ile ilgili hazırlanan raporda, havzadaki su kalitesinin çok kirli kategoride olduğu belirtiliyor.

Raporda ayrıca nehir havzasının Türkiye'de sanayi faaliyetinin en yoğun olduğu bölge olduğu vurgulandı .

Raporda, "Arıtılmamış endüstriyel atık su deşarjları ve tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden kaynaklanan kirleticiler, nehirdeki kirlilik kaynakları olarak belirlendi" belirtildi.

“Nehir kenarında bulunan bazı ilçeler ve organize sanayi bölgeleri sularını arıtmadan doğrudan Sakarya Nehri'ne deşarj ediyor.”