Altcoin Nedir?

Altcoin Nedir?

Kripto yatırımıyla ilgilenenlerin altcoinlerle ilgili bilgi sahibi olması gerekir.

Altcoinler ilk kripto para olan Bitcoin sonrası ortaya çıkan kripto para çeşitleridir. İsimleri, Bitcoin ve geleneksel itibari paraya alternatif olmaları gerçeğinden geliyor. İlk altcoinler 2011'de piyasaya çıktı. Şu ana kadar binlerce altcoin tasarlandı. Erken altcoinler, Bitcoin'in işlem hızları veya enerji verimliliği gibi yönlerini iyileştirmeyi hedefliyor. Daha yeni altcoinler, geliştiricilerin hedeflerine bağlı olarak çeşitli amaçlara hizmet eder.

Altcoinler pazarının çok büyük bir parçası olduğu için, her kripto yatırımcısı nasıl çalıştıklarını anlamalıdır.

Altcoin çeşitleri nelerdir

Sabit paralar, madencilik tabanlı paralar, bahis tabanlı paralar ve yönetim belirteçleri dahil birkaç farklı altcoin türü vardır. Altcoin türü, çalışma şekline ve amacına bağlı olarak değişir.

Başlıca Altcoinleri türleri şunlardır:

Stablecoins

Stablecoin'ler, başka bir varlığın fiyatını takip etmek amacıyla tasarlanan kripto para birimleridir. En büyük stabilcoinlerin çoğu ABD dolarına bağlı olarak sabitlenir. Onun değerini taklit etmeye çalışır. Fiyat dalgalandığında, madalyonun ihracatçısı bunu düzeltmek için adımlar atacaktır.

Stabilcoinlerin aynı değeri korumaları amaçlar. Normalde kripto para yatırımı olarak seçilmezler. Bunun yerine, insanlar tasarruf etmek ya da para göndermek amacıyla sabit paraları kullanır. Sabit paraları ödünç vererek veya belirli tasarruf protokolleri aracılığıyla faiz kazanmak da mümkündür.

Madenciliğe dayalı

Bu tür kripto para birimi, işlemleri doğrulamak ve arza daha fazla para eklemek amacıyla madencilik adı verilen bir süreç kullanır. Madenciler matematiksel denklemleri çözmek için çeşitli cihazlar kullanır. Temel olarak, denklemi çözen ilk madenci, bir işlem bloğunu doğrular. Bunun sonucunda, blokları doğrulayan madenciler kripto ödülleri alırlar.

Bitcoin kripto işlemlerini işlemek için kullanılan ilk yöntem madencilikti. Madenciliğin en büyük dezavantajı, önemli miktarda enerji gerektirmesidir.

Staking tabanlı

Bu kripto para birimleri, işlemleri doğrulamak amacıyla ayrıca arza daha fazla para eklemek için staking adı verilen bir süreç kullanır. Staking tabanlı bir kripto para biriminin sahipleri, coinlerini stake etmeyi seçebilirler. Daha açık br ifadeyle bu coinleri işlem işleme için kullanırlar. Kripto para biriminin blok zinciri protokolü, bir işlem bloğunu doğrulamak için bir katılımcı seçer. Karşılığında, katılımcılar kripto ödülleri alırlar.

Peercoin adlı erken bir altcoin, stake etme kavramını ilk tanıtan kişiydi. Peercoin bir hane adı haline gelmese de, madencilikten daha enerji verimli olduğu için stake etme popüler hale geldi.

Yönetim

Yönetim belirteçleri, projenin geleceğini şekillendirmeye yardımcı olmak için sahiplerine oy hakkı veren kripto para birimleridir. Çoğu durumda, bu belirteçler, kripto para birimiyle ilgili teklifler oluşturmanıza ve bunlara oy vermenize izin verir. Bu, kripto para birimini merkezi olmayan bir proje haline getirmeye yardımcı olur, çünkü tüm sahiplerin söz hakkı vardır ve kararlar tek bir merkezi otorite tarafından alınmaz.

Altcoins vs. Bitcoin

Altcoinleri ve Bitcoin'i ayıran birkaç özellik var:

Bitcoin ilk kripto para. 2009'da piyasaya sürüldü. İlk altcoinler 2011'de çıktı ve düzenli olarak yeni altcoinler piyasaya sürüldü.

Stabilcoinler hariç, altcoinler kripto para yatırımı olarak daha yüksek risk ve ödül sunma eğilimindedir. Bitcoin değişken olmasına rağmen, pazar lideridir. Şimdiden önemli bir değer kazanmıştır. Altcoinlerin büyümek için daha fazla yeri var, fakat başarısızlık şansları da daha yüksek.

Altcoinler daha gelişmiş. Bitcoin'den sonra çıktıklarından beri teknolojisini geliştirdiler. İşlem hızları ve maliyetleri açısından birçok altcoin, Bitcoine göre üstünlükleri vardır.

Altcoin örnekleri

Kripto piyasasında binlerce Altcoin vardır. Bazı örnekler:

Namecoin(CRYPTO:NMC): Nisan 2011'de piyasaya sürülen Namecoin, dikkate değer ilk altcoindir. Bitcoin'in koduna dayandığı ve aynı maksimum 21 milyon jeton arzına sahip olduğu için Bitcoin'e benzer. Namecoin, anonimlik ve sansüre karşı direnç sunan .bit web alanlarını tanıtmasıyla bilinir.

Ethereum(CRYPTO:ETH): Temmuz 2015'te piyasaya sürülen Ethereum, geliştiricilerin kullanması için programlanabilir bir blok zinciri sunan ilk kripto para birimi.  Bitcoin'in ardından hızla ikinci en büyük kripto para birimi haline geldi.

USD Coin (CRYPTO:USDC): Eylül 2018'de piyasaya sürülen USD Coin, ABD dolarına sabitlenmiş bir sabit paradır. Coinbase Global, Inc.'i (NASDAQ:COIN) içeren bir konsorsiyum olan Centre tarafından yönetir.

Altcoinlere yatırım yapmak mantıklı mı?

Portföyünüzün bir parçası olarak kripto yapacaksanız ve bunları araştırmak için zamanınız varsa altcoinlere yatırım yapmayı düşünmelisiniz. Bazı altcoinler, öncelikle bir değer deposu olarak kullanılan Bitcoin'den daha fazla kullanım alanı sunan iddialı projelerdir. Altcoinler o kadar iyi bilinmediğinden, yakalanırlarsa daha büyük fiyat artışları görebilirler.

Altcoin satın almanın önemli dezavantajları vardır. Sayılarının çokluğu dolayısıyla , yatırım yapmak için en iyi altcoinleri seçmek zordur. Altcoinler daha büyük bir risk taşır ve daha küçük altcoinlerin çoğu şüpheli yatırımlar veya dolandırıcılıktır.

Özetlemek olarak, altcoinler, yatırım yapmak isteyen uygulamalı kripto para yatırımcıları için göz atmaya değer. Daha düşük riskli veya daha az zaman alan bir yatırım arayanlar için, kripto para hisse senetleri daha iyi bir yoldur. Çok fazla risk almanız tavsiye eilmez. Bu nedenle altcoin almaya karar verseniz bile, portföyünüzün yalnızca küçük bir bölümünü oluşturmaları gerekir.