Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için dikkat edilmesi gereken hususlar

Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için dikkat edilmesi gereken hususlar

Ramazan ayı, yıl içerisinde 1 ay boyunca oruçlu olduğumuz zaman dilimidir.

Bu ayda oruç tutan insanlar, kısa veya uzun süreliğine de olsa belli bir zaman içerisinde yemek yemiyor ve bu durum yemek yenmeye başladığı anla beraber mide, bağırsak sorunları gibi bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu konuda bu ay içerisinde alınabilecek bazı basit yöntemlerle ramazanı hem daha sağlıklı, hem de daha rahat geçirme imkânı sağlamaktadır. Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken hususlar ise şöyledir;

Sahura Kalkmayı İhmal Etmeyin

Gecenin bir bölümünde kalkılıp yapılan sahur, birçok kişi için zor yapılan bir eylem olsa da gün içinde insanların belli bir enerjiye ihtiyaç duymasından dolayı sahuru atlamaması gerekiyor. Çünkü uzun süre açlık metabolizma hızının yavaşlamasına neden olduğu gibi bir de sahura kalkmadan oruç tutulduğunda metabolizma hızı daha da yavaşlamış olmaktadır. Bu sebeple vücudun direnci için sahuru atlamamak gerekiyor.

Ana Yemek İçin Ara Verin

Uzun süreli aç kalmanın ardından çeşit çeşit yemekle dolu iftar sofrası çoğu insana cazip gelse de, ana yemek için aradan belli bir sürenin geçmesi gerekiyor. En önemlisi mide ve sindirim sisteminin yavaşlamasından kaynaklı hazımsızlık yaşanabiliyor. Çorbadan sonra ana yemek için 10-15 dakika beklemek sofradan daha rahat kalkılmasına yardımcı olmaktadır.

Fazla Yağlı Gıdalarla Beslenmeyin

Uzun süren bir açlığın ardından yağlı gıdalar tüketmek mide rahatsızlıklarına ve sindirim güçlüğü çekmenize sebep olabilir. Bu sebeple kızartma ve hamur işi gıdalardan uzak durulmalıdır. Kızartma yerine fırın tercih edilebilir. Bu sayede hem daha sağlıklı gıdalar tüketirsiniz hem de ramazan ayı boyunca hazımsızlık gibi sağlık sorunlarını en aza indirmiş olursunuz.

Beyaz Ekmek/Pide Tüketmemeye Özen Gösterin

Ramazan ayında sıklıkla tüketilen ürünlerin başında pide gelmektedir. Pide beyaz ekmek kategorisinde nitelendirildiğinden, kan şekerinde ani artışa neden olmaktadır. Bu sebeple karbonhidrat açısından zengin olan ekmek türleri tüketilmelidir.

Salatayı İftar Sofrasından Eksik Etmeyin

Salata midede yer işgal edeceğinden kalorili yiyeceklerden çok yemeyi engelleyebilmektedir. Bu sebeple iftar sofranızdan salatayı eksik etmeyin.

Lifli Gıdaları Tercih Edin

Uzun süreli yaşanan açlık bağırsak hareketlerinde yavaşlama oluşturabileceği için birçok insanda kabızlık problemine neden olabilmektedir. Bunu önlemek için, iftarda ve sahurda lifli gıdalar tüketmek bağırsak hareketlerimize destek olmaktadır. Ayrıca probiyotik yoğurt, kefir, kuru kayısı, armut, kuru incir gibi meyveleri tercih etmek de fayda sağlıyor.

Ayrıca sahurda kalorili kahvaltılıklar tüketmek yerine salatalık, maydanoz, domates, dereotu, tere, roka, biber gibi lif oranı yüksek olan gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca özellikle sahurlarda kaliteli protein kaynağı olmasından ve tok tutucu özelliğinden dolayı sofranızdan yumurtayı eksik etmeyin.

Tatlı Yerine Meyve Tercih Edin

Uzun süre yaşanan açlıkların ardından yapılan iftar ve sonrasında yenilen ağır tatlılar sindirim sorunlarına yol açabildiği gibi kilo artışına da sebep olmaktadır. Tatlı yerine meyve tercih edilmeli, meyve kesmiyor ve tatlı da ısrar ediliyorsa sütlü tatlılar, dondurma gibi tatlılar tüketilmelidir.

İftarla Sahur Arasında Ortalama 10-12 Bardak Su İçin

Su vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarından biridir. Ramazan ayı boyunca vücut susuz kalacağından, Bu susuzluğu iftarla sahur arasında su tüketimine önem verilmesi gerekiyor. Ayrıca İftardan sonra içilen çay vücuttan su atımını hızlandırmakta ve vücudun susuz kalmasına neden olabilmektedir.