Çavuşoğlu: İsveç'in Erdoğan büstüne ilişkin soruşturmayı reddetmesi "saçma"

Çavuşoğlu: İsveç'in Erdoğan büstüne ilişkin soruşturmayı reddetmesi "saçma"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 17 Ocak'ta İsveçli bir savcının Stockholm'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a benzetilen bir kuklanın asıldığı olayı soruşturmayı reddetmesinin "saçma" olduğunu söyledi.

İsveç savcısının olayı soruşturmama kararı “son derece saçma. İranlı mevkidaşı Hüseyin Amir Abdullahian ile düzenlediği ortak basın toplantısında Çavuşoğlu, hukukun üstünlüğünün ne anlama geldiğini hepimiz biliyoruz.

Bakan, Erdoğan'a yönelik "tahrik edici" olayın "ırkçı, nefret dolu, nefret suçu eylemi" olduğunu ve dolayısıyla evrensel değerlere de aykırı olduğunu ve uluslararası hukuka göre suç olduğunu söyledi.

Bakan, İsveç'in olayı bir ifade özgürlüğü olarak tanımlayarak Türkiye'yi kandırmaya çalışmaması gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, "İsveç'in kelime oyunlarıyla bizi oyaladığını düşünüyorlarsa, sadece kendilerini kandırdıklarını söylemek isteriz.

Çavuşoğlu, İsveç, Finlandiya ve Türkiye tarafından imzalanan ve İskandinav ülkelerinin Ankara'nın terör tehditlerini ele alma taleplerini karşılamaları halinde NATO'ya üyeliğini öngören üçlü muhtıraya atıfta bulundu.

“Muhtıradaki İsveç'in ifadesine baktığınızda, onlarla [teröristlerle] savaşma sözü var mı? Evet, sahipler. ikincisi, ifade özgürlüğünden bahsediyoruz. Bu saldırı, bu provokasyon ırkçı bir saldırı mı? Evet,” dedi.

İsveç'in ya teröristlerin döşediği mayınlara kurban gideceğini ya da hep birlikte güvenliğimizi düşünerek ve muhtıradaki taahhütleri yerine getirerek yolumuza devam edeceğiz. Buradaki karar İsveç'in.

İsveç ve Finlandiya, uzun süredir devam eden askeri uyumsuzluk politikalarını terk ettiler ve Rus güçlerinin 24 Şubat'ta Ukrayna'yı tam kapsamlı bir şekilde işgal etmesinin ardından askeri ittifaka üyelik başvurusunda bulundular.

NATO üyesi Türkiye, mevcut tüm ittifak üyelerinin oybirliğiyle onaylanması gereken üyeliklerini henüz onaylamadı.

Başkent Stockholm'de 11 Ocak'ta tarihi Belediye Binası önünde toplanan PKK yandaşları, Erdoğan'a benzetilen kuklayı ayaklarından astı ve o anın video görüntülerini gruba bağlı sosyal medya hesaplarından paylaştı.

12 Ocak'ta Dışişleri Bakanlığı, Stockholm'deki gösteriyi protesto etmek için İsveç'in Ankara'daki büyükelçisini çağırdı.