Bilim adamları uydu haritalama yoluyla yeni imparator penguen kolonisi buldular

Bilim adamları uydu haritalama yoluyla yeni imparator penguen kolonisi buldular

Araştırmacılar, bilim adamlarının Antarktika'da yüksek tehdit altındaki İmparator penguenlerinin yeni bir kolonisini keşfetmek için uydu haritalama teknolojisini kullandıklarını ortaya çıkardı.

İngiliz Antarktika Araştırması (BAS), Penguen Farkındalık Günü münasebetiyle ilan edilen yeni keşfedilen koloninin, Antarktika kıyı şeridi çevresinde bilinen imparator penguen üreme alanlarının toplam sayısını 66'ya çıkardığını söyledi.

Penguen guano - veya kaka - kahverengi ve karda ve kayada lekelenmesi kolay lekelerle tanımlanan alan, Batı Antarktika'daki Verleger Point'tedir ve yaklaşık 500 kuşa sahiptir.

Bilim adamları, Avrupa Komisyonu'nun Copernicus Sentinel-2 uydu görevinden alınan ve MAXAR WorldView3 uydusundan alınan yüksek çözünürlüklü görüntülerle karşılaştırılan ve onaylanan fotoğrafları inceledi.

Bulguyu yapan araştırmanın baş yazarı Dr. Peter Fretwell, "heyecan verici" olsa da koloninin küçük olduğunu ve son zamanlarda deniz buzu kaybından kötü şekilde etkilenmiş bir bölgede olduğunu söyledi.

18 penguen türünün en büyüğü olan ve yaklaşık 1,2 metre (3,9 fit) boyunda olan imparator penguenlerin üremek için deniz buzu gerekir.

Bilim adamları, sıcaklıkların eksi 60 santigrat dereceye (eksi 76 derece Fahrenheit) kadar düştüğü, uzak, erişilemez ve çok soğuk oldukları için çalışılması çok zor olan alanlarda bulduklarını söylediler.

Son 15 yıldır BAS araştırmacıları, penguen guano için uydu görüntülerini arayarak yeni koloniler arıyorlar.

Bilim adamları, bilinen kolonilerin yarısının uydu görüntüleriyle keşfedildiğini söyledi.

BAS'ta uzaydan gelen vahşi yaşamı inceleyen Dr. Fretwell, "Bu heyecan verici bir keşif. Antarktika kıyı şeridinin yeni uydu görüntüleri, birçok yeni koloni bulmamızı sağladı.

"Ve bu iyi bir haber olsa da, yakın zamanda keşfedilen birçok site gibi, bu koloni küçük ve son zamanlarda deniz buzu kaybından kötü şekilde etkilenen bir bölgede."

İmparator penguenler, iklim değiştikçe azalacak olan deniz buzu kaybına karşı savunmasızdır.

BAS, son tahminlere göre mevcut ısınma trendleri altında kolonilerin %80'inin yüzyılın sonuna kadar yarı yok olacağını gösteriyor.

Bilim fon kuruluşu, Dünya Yaban Hayatı Vakfı'nın (WWF) koruma hayır kurumunun katkısıyla "Uzaydan Yaban Hayatı" projesinin bir parçası olarak araştırma UKRI-NERC'yi finanse etti.