SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Haber Diyarı

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa » Ekonomi » Günümüzün sanal dövizi: Kripto paralar

Günümüzün sanal dövizi: Kripto paralar

Yayınlanma:
ABONE OL
Günümüzün sanal dövizi: Kripto paralar

KRİPTO PARA NEDİR? HANGİ TEKNOLOJİLERDEN YARARLANIR?

Kripto para, alışkın olduğumuz ve günlük hayatta kullanmış olduğumuz paralardan ayrılarak şifreli bir biçimde işlem görmekte olan alternatif bir para birimi olarak karşımıza çıkıyor. Bu para birimi, işlemlerin doğrulanabilmesi için bir bankaya ihtiyaç duymamasıyla beraber merkezi bir otoriteye de sahip değildir. Geleneksel yöntemlerin aksine işlemleri rapor etmek ve kayıt altına alabilmek için merkezi olmayan bir düzenden faydalanır. Merkeziyeti olmayan kripto paraların kullanmış olduğu bu teknolojiye de kriptografi adı veriliyor. Kriptografi sayesinde bu dijital varlıklar, olası sahteciliklere karşı koruma altındadırlar ve aynı zamanda kullanıcılar arasında kolaylıkla transfer edilebiliyorlar. Kripto para transfer işlemleri, umumi bir kayıt defterinde kayıt altına alınır ve bu dijital varlıklar, sanılanın aksine dijital cüzdanlarda saklanmaktadır.

Çoğumuzun adını sıkça duyduğu, bu sektörün başında gelen Bitcoin, 2009 yılında ortaya çıkmıştır. O zamanlarda bugünkü kadar rağbet görüp geniş kitleler tarafından tanınmasa da günümüzde tüm kriptolar arasında en bilinen dijital varlık olmayı başarmış durumdalar. Zamanla rağbet görmesindeki ve herkes tarafından bilinmesindeki en büyük faktörlerin başında kazanç amaçlı yapılan alım ve satımlar yer alıyor. Aynı zamanda piyasada yer alan spekülatörler, durumdan duruma değişiklik göstermekle birlikte fiyatlarda ciddi oynamalar yapabiliyorlar.

KRİPTO PARALAR NASIL ÜRETİLİR? NASIL ÇALIŞIR?

Kripto paralar, sahiplerinin güncellediği ve yapılan her işlemin rapor edilerek kayıt altına alındığı blok zinciri adı verilen kamuya açık bir sistemi olan dağıtık bir defterde çalışır. Kripto para birimleri, madencilik adı verilen bir sistem aracılığıyla oluşturulur. Bu madencilik sistemi, kripto üretmeyi amaçlayan komplike cebirsel problemleri çözmek için bilgisayarların gücünden yararlanır. Bir diğer kolay yanlarından biri ise kullanıcıların aracı görevi üstlenen kurumlardan kripto paraları kolaylıkla satın alabilmesidir. Kullanıcılar, satın almış oldukları bu para birimlerini dijital cüzdanlarda saklayabilme imkanına sahipken aynı zaman da harcayabilirler de. Kısacası, kripto paraya sahip olmak aslında somut, elle tutulur bir şeye sahip olmak demek değildir. Örneğin en çok rağbet gören Bitcoin, 2009 yılından beri varlığını sürdürüyor olmasına karşın kripto paralar günümüzde hala daha yeni olarak kabul ediliyor ve blok zinciri sisteminin finansal yönden yeni gelişim gösterdiği düşünülüyor. Yakın gelecekte ise hayatımızda şu an olduğundan daha büyük bir yere sahip olacağı öngörülüyor.

KRİPTO PARANIN AVANTAJLARI VE ÖZELLİKLERİ

Kripto paralar, birçok yönüyle geleneksel paralardan ayrılırken bir yandan da getirdiği avantajlarla ilgi çekiyor. Bunların başında ise kripto paraların merkeziyetsiz olması yani bir merkez tarafından kontrol edilmiyor olması geliyor. Aynı zamanda alışılan sistemde kullanıcılar gerçek kimliklerini kullanmak zorunda kalırlarken kripto para ile yapılan transfer işlemlerini kimliklerini açığa çıkarmadan anonim bir şekilde yapabiliyorlar. Şeffaf bir süreç izleyen kriptografi teknolojisinde yapılan işlemler herkes tarafından görülebiliyor.

KRİPTO PARALARIN FARKLI KULLANIM ALANLARI

Kripto paralar her ne kadar arka planda kalsa da sayılarını her geçen gün artıran online ve fiziki olarak yerini alan mağazalarda kabul edilen bir ödeme yöntemi haline gelmiş durumda. Kullanıcıların çoğu ise kripto paraları döviz gibi bir yatırım aracı olarak görüyor ve artacağı düşüncesiyle yatırım yapıyor. Kullanıcıların yapmış olduğu bu yatırımlar esnasında sahip oldukları kripto varlıklarını uzun vadeli olarak dijital cüzdanlarında saklayabiliyorlar. Bu kripto varlıklar kullanıcılar arasında kolaylıkla ve daha az maliyetli olacak şekilde transfer edilebildiği için de uluslararası işlemlerde de tercih ediliyor. Bazı kriptolar ise akıllı sözleşme adı verilen kendiliğinden işlemleri gerçekleştirebilen otomatik bir sistem üzerinde güvenli işlemler sağlar ve sürecin şeffaf bir şekilde ilerlemesini sağlar.
KRİPTO PARALAR NEREDEN VE NASIL ALINIR?
Kripto para alabilmek için Binance ya da Coinbase benzeri platformlarda bir hesap oluşturarak kullanılan geleneksel dolar, avro gibi para birimleriyle ya da kripto paralar ile yeni sanal dövizi alımları gerçekleştirilebilir. Buna ek olarak her bankamatik olmasa da bazı kripto bankamatikler kullanıcılara nakit paralar üzerinden kripto alım satımı yapma olanağı tanıyor. Bunlar arasında en sık duyulan ve diğerlerine kıyasla farklılık gösteren kripto madenciliği de yer almaktadır. Kripto madenciliği sayesinde de yeni kriptolar kazanılabilir.

 

İlgili Haberler