İstanbul'da olanlar dikkat! İSKİ resmen uyardı

İstanbul'da olanlar dikkat! İSKİ resmen uyardı

İSKİ'den vatandaşlara kuraklık nedeniyle su tasarrufu çağrısı

Yağışların az olması nedeniyle baraj ve baraj göllerindeki su seviyesi önemli ölçüde azalırken, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi ( İSKİ ), kuraklığın Türkiye'de su kullanım alışkanlıklarını değiştirmek zorunda bıraktığını belirterek, vatandaşları su tasarrufu yapmaya çağırdı .

Birçok kişinin günlük ihtiyaçlarını karşılarken farkında olmadan suyu israf ettiğinin altını çizen İSKİ, uzun banyo sürelerinin, elde bulaşık yıkamanın veya akan bir musluğun tahmin edilenden çok daha fazla su tüketimine neden olduğunu kaydetti.

El yıkanırken musluk açık bırakıldığında suyun yüzde 75'inin boşa aktığını belirten İSKİ, banyo süresini 1 dakika kısaltarak yılda 18 ton su tasarrufu sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

İSKİ, bulaşıkları elde yıkamak yerine bulaşık makinesi kullanmanın her seferinde yaklaşık 110 litre su tasarrufu sağladığına da dikkat çekti.

İSKİ, su ayak izini takip etmenin su israfı konusunda farkındalık yarattığını ve azalttığını kaydetti.

“Örneğin 200 gram kırmızı et için 3 bin 100 litre su kullanılıyor. Pamuklu bir tişört için bu rakam 2.720 litre olarak ölçülüyor. Gereksiz kullandığımız bir A4 kağıdı ile 10 litre su boşa gidiyor.”


İstanbulluların hem su israfını azaltacak hem de aile bütçesine katkı sağlayacak tasarruf önerilerini sıralayan İSKİ, evlerdeki su israfının yüzde 70'inin tuvalet ve banyoda gerçekleştiğini vurguladı.

“Damlayan musluklarınızı tamir ederek yılda ortalama 6 ton su tasarrufu sağlayabilirsiniz.”

Muslukların altındaki vanaları birazcık bile olsa çevirmek yüzde 50 oranında su tasarrufu sağlayacaktır.

Sızdıran bir klozet rezervuarının günde 700 litreye varan su israfına yol açabileceğini hatırlatan İSKİ, klozet rezervuarlarının daha küçük olanlarla değiştirilmesini tavsiye etti.

Sebze ve meyveleri akan su altında yıkamak yerine kapta yıkamak da su israfını önemli ölçüde önler.

Kazandan akan suyu ısıtmak için bir kapta depolamak ve diğer ihtiyaçlar için kullanmak da İSKİ'nin su tasarrufu önlemlerinden biri.

İnsanlar, buharlaşmadan kaynaklanan su kayıplarını önlemek için sabah veya akşam bahçelerini sulamalıdır.

Tarımsal kuraklığa karşı en etkili yöntemin damla sulama olduğunun da altı çizildi.

İSKİ ayrıca vatandaşlara araçlarını akan su ile değil kova ve fırça ile yıkamaları çağrısında bulundu.

İSKİ, İstanbul'da yaşayanlardan sebil veya diğer umumi su kaynaklarına su israfından kaçınmalarını ve musluklardaki su sızıntılarını idareye bildirmelerini de istedi.

Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan barajlardaki su seviyesinin kuraklık nedeniyle yüzde 33'e düştüğünü, mevcut su rezervinin ise ancak 3,5 yıl su ihtiyacını karşılayabildiği uyarısında bulundu. ay.

Nüfusun önemli bir bölümünün büyük şehirlerde yaşadığının altını çizen Kirişçi, yağışların azlığından kaynaklanan kuraklığın İstanbul'u da etkileyebileceğini belirtti.

“Nüfusun çoğu büyük şehirlerde yaşıyor. İstanbul'daki barajlardaki su seviyesi geçen seneye göre daha düşük" dedi.