Brezilya ve Arjantin ortak para birimini görüşecek

Brezilya ve Arjantin ortak para birimini görüşecek

Arjantin web sitesi Perfil'de yayınlanan metin, "Borsalarımızın önündeki engelleri aşmayı, kuralları basitleştirip modernize etmeyi ve yerel para birimlerinin kullanımını teşvik etmeyi amaçlıyoruz" diyor.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ve Arjantin lideri Alberto Fernandez kaleme aldıkları ortak bir makalede , Brezilya ve Arjantin'in ortak bir para biriminin geliştirilmesi de dahil olmak üzere daha fazla ekonomik entegrasyonu hedeflediklerini söyledi.

Arjantin web sitesi Perfil'de yayınlanan metin, "Borsalarımızın önündeki engelleri aşmayı, kuralları basitleştirip modernize etmeyi ve yerel para birimlerinin kullanımını teşvik etmeyi amaçlıyoruz" diyor .

Makalede, "Ayrıca, hem finansal hem de ticari akışlar için kullanılabilecek, operasyon maliyetlerini ve dış kırılganlığımızı azaltan ortak bir Güney Amerika para birimi üzerindeki tartışmaları ilerletmeye karar verdik" denildi.

Ortak bir para birimi fikri ilk olarak geçen yıl şimdi sırasıyla Brezilya'nın maliye bakanı ve icra sekreteri olan Fernando Haddad ve Gabriel Galipolo tarafından yazılan bir makalede gündeme getirildi ve kampanya sırasında Lula tarafından bahsedildi.

Lula , göreve geldiğinden bu yana ilk kez Brezilya'nın bölgedeki en büyük ticaret ortağını ziyaret etme geleneğini sürdürerek ilk uluslararası gezisi için Arjantin'i seçti . Bu, eski Brezilya sağcı Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro'nun hükümeti sırasında dört yıllık gergin ilişkilerin ardından geldi.

Lula'nın komşu Arjantin'e yaptığı gezi, Brezilya'nın, Küba ve Venezuela'nın varlığı nedeniyle bölgesel gruba katılmayı reddeden Bolsonaro'nun emriyle 2019'da ayrıldığı Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu'na (CELAC) dönüşüne de işaret ediyor. .

Makaleye göre, her iki cumhurbaşkanı da bölgesel entegrasyonu güçlendirmek için Arjantin ile Brezilya arasında iyi bir ilişkinin gerekliliğini vurguladı.

Liderler ayrıca Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay'ın yer aldığı ve Brezilya Maliye Bakanı Haddad'ın son yıllarda terk edildiğinden yakındığı Mercosur ticaret bloğunun güçlendirilmesine de vurgu yaptı.

Her iki başkan da, "Ortaklarımızla birlikte, Mercosur'un, stratejik kalkınma hedeflerimize yanıt veren dengeli ticaret anlaşmalarının ortak müzakeresi yoluyla dünyaya etkin entegrasyonumuz için bir platform oluşturmasını istiyoruz." dedi.

Günün erken saatlerinde Financial Times, komşu ülkelerin bu hafta ortak bir para birimi üzerinde hazırlık çalışmalarına başladıklarını açıklayacaklarını bildirdi.

FT'nin yetkililere dayandırdığı habere göre, bu hafta Buenos Aires'te yapılacak bir zirvede tartışılacak olan plan, Brezilya'nın "sur" (güney) olarak adlandırmayı önerdiği yeni bir para biriminin bölgesel ticareti nasıl artırabileceğine ve ABD dolarına bağımlılığı nasıl azaltabileceğine odaklanacak. .

Her iki ülkeden politikacılar bu fikri 2019'da çoktan tartıştılar, ancak o sırada Brezilya merkez bankasının tepkisiyle karşılaştı.

 

Başlangıçta ikili bir proje olarak başlayan girişimin daha sonra diğer Latin Amerika ülkelerini davet edecek şekilde genişletileceği belirtilen raporda, Lula'nın Pazar gecesi başlayacak Arjantin ziyareti sırasında resmi bir duyuru yapılmasının beklendiği de belirtildi.